وقتی نوبت به مدیریت کارها و پروژه ها می رسد روش های زیادی برای انتخاب نرم افزار مناسب برای مدیریت کارها وجود دارد . اما وقتی شروع به جستوجو می کنید که کدام روش برای شما مناسب تر است بارها به یک کلمه بر می خورید “چابک”
روش چابک یکی از روش های مدیریت پروژه است . و به انعطاف پذیری، همکاری و مشتری مداری تاکید دارد. مدیریت پروژه چابک در ابتدا برای توسعه نرم افزار ایجاد شد، اما به طور فزاینده ای در زمینه های دیگر، از جمله توسعه محصول، بازاریابی و موارد دیگر استفاده می شود.
روش چابک بسیاری از روش های مدیریت پروژه را پوشش می دهد و از اصول مشترکی استفاده می کنند. در ادامه مقاله تعریف مدیریت چابک و مزایای آن را مورد بررسی قرار دادیم .
مدیریت چابک چیست ؟
در اصل مدیریت چابک یا مدیریت اجایل یک رویکرد تکراری برای ارائه پروژه ها در چرخه عمر آن ها است.
مدیریت چابک یک رویکرد تکراری برای مدیریت پروژهها است که بر تحویل مستمر و ترکیب بازخورد مشتری با هر تکرار تمرکز دارد.
همچنین این تصور غلط وجود دارد که Agile(چابک) یک متدولوژی است،اما Agile روشی برای تفکر و حل مشکلات مشترک و رویکردی است که مردم برای مدیریت پروژه مدرن استفاده میکنند.
مدیریت چابک شامل تقسیم پروژه ها به فازهای کوچکتر و تکرار شونده و ارزیابی مجدد و تطبیق مداوم برنامه ها بر اساس بازخورد و نیازهای متغیر است. هدف مدیریت پروژه چابک ارائه محصولات یا خدمات با کیفیت بالا و کارآمد است و در عین حال پاسخگویی به نیازهای مشتری است.
بیشتر بخوانید : معرفی بهترین نرم افزار مدیریت وظایف
چرا به مدیریت پروژه چابک نیاز داریم ؟
مدیریت پروژه به ما کمک می کند تا روی مسائل مهم تمرکز کنیم .مدیریت پروژه چابک به انعطاف پذیری بیشتر تیم ها در برابر تغییرات کمک می کند تا بازخورد مثبتی ارائه دهند .
هدف اصلی چابک بودن نیست “پیشرفت” است.با روش های افزایشی و تکرار می توان قابلیت پیش بینی و کنترول ریسک را افزایش دهیم و در پروژه ها پیشرفت داشته باشیم .
مزایای مدیریت پروژه چابک
مدیریت پروژه چابک مزایایی زیادی دارد که شامل
استفاده بهینه از منابع : این امکان استقرار سریع با حداقل عملکردهای غیر ضروری را فراهم می کند.
انعطاف پذیری و سازگاری بیشتر : توسعه دهندگان بهتر می توانند با تغییرات مورد نیاز سازگار شوند و آن را ایجاد کنند.
تشخیص سریع مشکلات : این امکان رفع سریع و کنترل بهتر پروژه ها را فراهم می کند.
افزایش همکاری با کاربران : این مزیت باعث ایجاد محصولاتی می شود که نیازهای کاربران را بهتر برآورده می کنند.
کاهش هزینه پروژه : روش های مدیریت پروژه چابک به تیم ها کمک می کند تا ویژگی های که محصول نیاز ندارد را بشناسند که این باعث می شود تیم ها اتلاف وقت و هزینه که برای توسعه ویژگیهای ناخواسته صرف میکنند را کاهش می دهد.
روش های مدیریت چابک
در این بخش محبوب ترین روش های چابک بیان شده است :
اسکرام
اسکرام یکی از پرکاربردترین روش های Agile است. از تکرارهای بسته زمانی به نام اسپرینت استفاده میکند که معمولاً 2 تا 4 هفته طول میکشد و شامل نقشهای (، مالک محصول، تیم توسعه)، رویدادها (Scrum روزانه، برنامهریزی Sprint، بررسی Sprint، Sprint Retrospective) و محصولات است. و به مدیریت و تحویل کار به صورت تدریجی تمرکز دارد.
توسعه نرم افزار ناب
این روش بر عملکردهای غیر ضروری ، تحویل سریع و بهبود مستمر تاکید دارد. این روش بر روی نقشهبرداری جریان ارزش، کاهش زمان تحویل و به حداکثر رساندن ارزش مشتری تمرکز دارد.
روش توسعه سیستم های پویا (DSDM)
DSDM یک روش چابک است که تاکید زیادی بر مشارکت کاربر و زمان دارد. برای مدیریت پروژه، مهندسی نیازمندی ها و طراحی سیستم راهنمایی می کند.
تحویل منظم چابک (DAD)
DAD یک چارچوب تصمیم گیری فرآیندی است که عناصری از رویکردهای مختلف چابک و ناب را ترکیب می کند. این انعطاف پذیری را در انتخاب شیوه های مناسب برای زمینه پروژه ارائه می دهد.
روش هایی که در بالا ذکر شده برخی از شناخته ترین روش های چابک هستند و هر کدام نقاط قوت و ضعف خود را دارند .
روش های چابک میتواند در بیشتر پروژه هایی که با مشارکت یک تیم اجرا میکنید، مناسب باشد. هرچه پروژه پیچیده تر باشد، بیشتر می توانید از Agile بهره مند شوید. با این حال، این به شما بستگی دارد که کدام روش را انتخاب کنید. سازمانها اغلب یکی از روش های Agile را انتخاب میکنند که به بهترین وجه با اندازه، پیچیدگی و الزامات خاص پروژهشان مطابقت دارد. برخی حتی از ترکیبی از روشها برای مطابقت با نیازهای منحصربهفرد خود استفاده میکنند.
بیشتر بخوانید : نرم افزار مدیریت وظایف چیست و چگونه به شما کمک کند؟
مراحل مدیریت پروژه چابک چیست؟
فرآیند مدیریت پروژه Agile را می توان در مراحل زیر خلاصه کرد:
تصور کنید
در این مرحله اهداف احتمالی پروژه و شناسایی نیازهای مشتری اتفاق می افتد. همچنین تعیین می شود چه افرادی در پروژه مشارکت دارند.
ارائه طرح اولیه
در این مرحله برا اساس اهداف پروژه یک طرح اولیه برای بهبود پروژه ارائه می شود .
کاوش
روی محصولات پروژه با هدف دریافت بازخورد از مشتری در سریعترین زمان کار کنید.
تطبیق
سازگاری با شرایط مختلف به تیم اجازه می دهد تا برای هر چیزی آماده باشد. با گرفتن بازخورد مداوم از مشتریان و اطمینان از اینکه پروژه مطابق با نیازهای کاربر است، تیم ها می توانند کارایی و اثربخشی خود را به میزان قابل توجهی افزایش دهند.
بستن
در این مرحله تیم ها مطمعن می شوند که پروژه بدون هیچ مشکلی تکمیل می شود. تحویل نهایی پروژه بر اساس نیازهای به روز شده مشتریان بررسی می شود و تیم ها در مورد اشتباهات آنها فکر می کنند تا در آینده از آنها جلوگیری کنند.
نتیجه گیری
هرچه پروژه پیچیده تر باشد امکان موفق شدن در آن سخت تر است. برای موفق شدن در پروژه های پیچیده باید ان را به مراحل کوچیک تقسیم کنید .علاوه بر این وظایف هر فرد مشخص می شود و از پیشرفت پروژه نیز مطلع هستید.
اگر می خواهید مدیریت چابک را برای پروژه های خود پیاده سازی کنید، در اینجا چند مرحله برای شروع آورده شده است:
- یک نقشه راه و یک جدول زمانی برای پروژه خود تعیین کنید.
- آنچه را که برای انجام دادن نیاز دارید تجزیه و تحلیل کنید و اجرا کنید.
- زمان بندی روزانه انجام دهید تا تیم ها را در مسیر خود نگه دارید.
- اسپرینت خود را جمع کنید و نتایج آن را مرور کنید.
سوالات متداول
اصول مدیریت پروژه چابک چیست؟
فلسفه مدیریت پروژه چابک بر توانمند و تعاملات افراد و تحویل اولیه پروژه متمرکز است. برخی از اصول چابک عبارتند از:
پروژه را به قطعات کوچکتر تقسیم می کند، سپس توسط تیم از نظر اهمیت اولویت بندی می شود.
- مدیریت پروژه چابک کار تیمی را به ویژه با مشتری ترویج می کند.
- پروژه چابک در فواصل زمانی منظم بررسی میشود، تا افراد تیم به درستی یاد بگیرند و پروژه تنظیم میکند تا اطمینان حاصل شود که مشتری همیشه راضی است و نتایج درستی را به همراه دارد.
- روشهای چابک برنامهریزی را با اجرا ادغام میکنند و به سازمان اجازه میدهند تا با ایجاد یک رویکرد کاری درست به تیم ها کمک کند و به طور موثر به نیازهای متغیر مشتریان پاسخ دهد.
مدیریت پروژه چابک چیست ؟
همان طور که در بالا بیان کردیم , مدیریت پروژه چابک رویکرد تکرار وظایف برای یک پروژه در طول چرخه عمر آن است. چرخه چابک از چندین تکرار در جهت تکمیل یک پروژه تشکیل شده است و مزیت تکرار این است که میتوانید به جای دنبال کردن یک مسیر خطی، در طول مسیر افراد تیم را تنظیم کرد.